2015. március 23., hétfő

Elem: A Víz "Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy forrás: Idézetek.net » Víz! Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."

Tegnap azaz március 22.-én volt a víz világnapja, ami megérdemelt volna egy bejegyzést, picit késve,  de most megírom. Sokat töprengtem rajta, hogy mi legyen a bejegyzést címe, így ilyenek is kavarogtak a fejembe mint pl: a víz csodái/csodája, Víz napja, Egy fontos dátum: március 22 a víz napja, de végül ennél döntöttem, ami fentebb is olvasható.

Egy idézettel kezdeném:

"Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy" / Antoine De Saint Exupéry/


Még kislányként hallottam ezt az idézetet az Rtl klub egyik reklámjában és már akkor is nagyon magával ragadott, nagyon igaznak érzem még mindig ezt az idézetet a kis herceg írójától. Na de ahhoz, hogy ez igazzá váljon meg kell ismerni ezt az elemet. Szóval a Víz... Mit is tudunk róla valójában? Szerintem max annyit, amit a kémia, biológia és földrajz òrákon elhangzottak. Ez sem baj, ez is nagyon fontos. Csak hogy a víz is, mint minden más anyag sokkal több ezeknél a hivatalos megfogalmazásoknál.


Minden élet a vízben kezdődik. Már a kis magzat is az anya hasában vízben lubickol, a kis ebihalak is elsősorban a vízben élnek, és ha majd kifejlődtek lesznek nem csak vízi békák, hanem kétéltüek is. Száraz földön és vízben is képesek lesznek megélni. Valójában minden elem kapcsolódik egymáshoz, a növények szempontjából kell jó termő talaj, na meg ott van a napfény is, ami mint tudjuk kimondottan fontos, mert a fotoszintézis során a növények a fény energiájából nyerik a táplálékukat. Ezek a lényeges elemek, mindannyian létfontosságúak az élet fenntartása érdekében.


Sokan ki vannak akadva amiatt, hogy felesleges mindenből világnapot csinálni. Nos, véleményem szerint ez így van, mert a mindennapokban is tiszteltünk kéne minden olyan megnyilvánulást, ami fontos az életben. Viszont ezzel az állításommal együtt, örülök annak, hogy ha még egy ünnep vagy egy világnapról is legyen szó, megemlékezünk és egy napot tényleg annak a bizonyos fontos anyagnak szentelünk, még akkor is ha máskor nem is, mert elmegyünk mellette. Bár igen, itt is tisztelet a kivételnek.

Fontosnak tartom a víz elem, anyag tiszteletét, még pedig azért is, mert ha mi nem tiszteljük őket,  ki fogja? a tisztelet megtanít minket arra, hogy értékeljünk. Ez nem csak magától értetődő, de logikusan végig gondolva ez igen is fontos. Mert mint tudjuk Földünk nagyon sok százaléka víz, de ez még a testünkben is így van. És mivel sajnos tényleg folyamatosan fogyóban van a vízkészletünk, ezért muszáj tiszteltünk és megismernünk azt az anyagot, azt az elemet, ami valójában az élethez nélkülözhetetlen.


De hogy megismerjék az olvasók, hogy a Víz miért is több annál, mint amennyit valójában látunk belőle, ahhoz szükséges a befogadás. Lehet sokan úgy gondolják, hogy humbuk az egész meg egy fiatal lány elképzelt világában való képzelgésekről van szó. Mindenkinek szíve joga másképp gondolkodni. Mindenki más véleménye lehet relatív is, de én megosztom a tapasztalataimat, és a tanulmányaimat a vízzel kapcsolatban.

Azért adtam volna azt a címet neki, hogy a Víz csodája mert


  1. Talán az egyetlen elem, ami három halmazállapotban is elérhető.
  2. Bárhol csodálatosan megformálódik, mint pl vízesés, forrás víz, folyók, tengerek, jégbarlang.
  3. Csodálatos az élővilága és mindenhez hozzájárul.
  4. Talán az egyik legcsodálatosabb körforgás, ami létezik a vízkörforgása
  5. Képes megváltozni, és a gondolatainkhoz igazodni.
  6. Rendelkezhet gyógyítóképességekkel is.
  7. Képes a természetben megújulni.
  8. Mindenben ott van.
  9. folyékony halmazállapotban Megfoghatatlan.
Talán kevesen ismerik a Víz üzenetei című dokumentum filmet, amit egy japán kutató, tudós, Masaru Emoto kutatásai alapján készítettek, és még könyv is van róla. Aki nem ismeri nézze meg, nagyon érdekes információkat hordoz. Sokan nem is gondolnák, hogy minden amit a víz közelébe mondunk képes elraktározni. Sokan biztosan szkeptikusan állnak hozzá, de bizonyított tények, kísérletek támasztják alá az álláspontot. Mi szerint a víz képes információkat elraktározni és annak hatására képes megváltoztatni a vízkristályok szerkezetét is. Nekem egy volt kémiai tanárnőm hívta fel rá a figyelmemet és egyszer ezt a dokumentum filmet levetítette nekünk kémia órán. Voltak akik persze nem hitték el, de nem is kell. Mindig Gizella tanárnő azt válaszolta, hogy meg kell tapasztalni, nem kell elhinni. Mondanom sem kell, hogy nekem sikerült megtapasztalnom és azóta is a vizemet, általában megszuggerálva iszom. D: 

Aki kedvet kapott hozzá, az meglesheti a filmet, bár könyvben biztos sokkal jobb, mint ahogy szinte minden :)
Én hajlamos vagyok mindent csodának tekintetni, így a vízzel sem tudok másképp azonosulni, mint az élet egyik legalapvetőbb csodája. Szerintem Exupéry idézete is pont erről szól, hogy ne csak azt lássuk, amit a felszín mutat nekünk a vízről, hanem lássunk a felszínen túl is és ismerjük meg rejtett képességeit!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése