2015. február 25., szerda

A negatív is lehet pozitív! :)

Bizonyos emberek számára, az ismeretlen egy félelmetesnek tűnő valami. De ha jobban megismernék, rájöhetnének arra, hogy nem feltétlenül kéne a külsőségek alapján elítélni bizonyos ember csoportokat. Ez igaz a rasszizmusra is, de amiről valójában írni szeretnék az a Gothic szubkultúra egy kicsit más megközelítésből.

Sokan elítélik, mert nem ismerik és nem tudják, hogy azok a stílusjegyek valójában milyen jelentést is hordoznak magukban. Nem ismerik, félnek, ítélkeznek és olykor téves következtetést vonnak le. Ilyen téves következtetést például a : sátánista.

Mivel ezt a bejegyzést is pozitív posztnak szánom, ezért is van benne a pozitív percek címkékbe és mindjárt rá is térek, hogy miért is gondolom azt a szubkultúráról, hogy pozitív.

Nem rég egy szintén goth barátnőmmel (vannak akiknek ez a név többet mondd, hogy gothic rosette) arról beszélgettünk, hogy valamilyen szinten ez az egész szubkultúra pozitívnak számít, persze lehet vannak akik nem fognak egyetérteni az írásommal, mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy hogyan vélekedik egy adott dologról, de mivel szerintem fontos  mindenben megtalálni a pozitívat, így ezt sem hagyhatom szó nélkül. 

Hogy miért is gondolom azt, hogy pozitív a goth szubkultúra?

Megfigyeléseink alapján a legtöbb ember akkor találja meg itt a "lelki békéjét" mikor valami negatív dolog történik az életében, ezért van az, hogy sokak csak úgy gondolják ez csak egy korszak a tinik életében, de vannak akik számára ez jóval több. Még pedig, akik ide belekerülnek (és itt jön a pozitív rész) átértékelik a dolgokat, elkezdik másképpen szemlélni a világot, ami egyáltalán nem rossz  sőt pozitív is lehet.
Egy másik perspektívából látni megtanít elfogadni, befogadni és értékelni. Vagy tényleg annyira hihetetlen lenne, hogy valaki a sötétében fényt talál?

Reményt ad a reménytelenségben.

Mert remélni is csak az tud, akiben egy kicsi fény csóva már kivirágzott. Annak idején, a korszakban amiben nem éltem még is valamilyen szinten rajongok érte a politikai/társadalmi helyzet volt az, ami a goth szubkultúrába "hajszolt" sok fiatalt. 


Mint ahogy fentebb írtam, meg találja a sötétségben is a fényt. A másik szemléletmód megváltoztatja és már nem fog félni attól, amitől a legtöbb ember fél, az ismeretlentől. Elkezdi felfedezni a rossz dolgokban is a szépet. Szerintem van egyfajta "elvont szépsége". És nagyon sok mélyebb gondolat van benne. Belegondolva a gótikus beállítottságú emberek műveltek, okosak és intelligensek. Művészlelkek akár írásról van szó, akár festésről vagy kretaív-"csináld magad"-ról, ők biztosan nagyon tehetségesek. Filozofikus alkatok.
Azért mert a fekete egy szín, ami nem mellesleg a "gyász" színe mellet a művészet színe is. 
"Mert a halálfej nem pozitív" Miért ne lehetne az? Lehet csak annyit jelent, hogy nem fél a jelenségtől, elfogadja hogy létezik halál és még sincsen halál vágya. Vagy egy másik jelenség szerint valaminek a vége, de egy új élet kezdete. Értéket talál az antik dolgokban, amik manapság már nem divatosak, ő még is büszkén hordaná vagy viselné. Tiszteli a régi korszakokat.

Persze minden negatív kritikát is szívesen fogadok, ha nem értene velem egyet a kedves olvasó. 

Mindent összevetve, szerintem másképp szemlélni a világot, más elvontabb dolgokban is felfedezni a szépet, a reményt és a fényt, igen is pozitív. Ellenvetés?! :)

Szerintem az is nagyon jó benne, hogy nem annyira egysíkú, mert sok válfaja alakult ki az évek során, minden ember a saját egyéniségét is beleakarta tenni és így kialakult sok a szubkultúrához tartozó alstílus is. Szerintem csodálatos!

2 megjegyzés:

  1. Szia! Én teljesen egyetértek veled, mint a goth szubkultúra egyik igen aktív (ha szabad így mondanom :D) képviselője. Ismersz nagyon jól, én is ismerlek téged, és nem gondolom, hogy kettőnk közül bárki is negatív szemléletű vagy személyiségű lenne. Az is igaz, hogy a sok, néha már más ember számára túlzásnak tűnő fekete szín viselése kissé rémisztő, vagy elborzasztó tud lenni. Csak éppenséggel nem tudják teljesen, miért is viseljük, így, mint az emberek többsége szokta, előítéletekbe bocsáltkoznak, és ezzel bombáznak sok mindenkit, akit a goth, vagy más szubkultúra elvarázsolt, magával ragadott. Erre már csak annyit tudok mondani: Ez van, sajnos kénytelenek vagyunk megszokni.

    VálaszTörlés
  2. Így igaz! Csak már annyira idegesítő, hogy van egy ismerősöm, aki annyira elvakult szemléletben él, hogy szinte mindenben a negatívat látja, miközben ő elvileg egy pozitív ember.... Vagy is a szubkultban lát negatívat... :S Jó, itt is előfordul egy időben, van akinél gyakrabban a depiskedés, de végül minden átformálódik egy idő után... ://

    VálaszTörlés