2015. február 22., vasárnap

A divat nem divatos többé

A divat relatív. Itt van 2015 és hogy őszinte legyek, nekem a mi korszakunk divatja, nem tetszik.Van 1-2 olyan ruha darab, amit kilehet fogni és még azt is lehet mondani rájuk, hogy nem rosszak, vagy "elmegy egynek" kategória, viszont a mai normák azokhoz vannak hozzá szokva, amiket a média sugározz.
Anyukámmal nagyon rajongunk a "kosztümös"  filmekért. Konkrétan a Paradise azaz a Hölgyek Öröme című sorozatot nézzük, most meg nosztalgiaképpen a váratlan utazást kezdtük el. Azért említem meg ezt a bejegyzésben, mert kapcsolódni fog a témához.

A filmeket elnézve nagyon érdekes, hogy a divat hogyan tudott változni a különböző korszakokban. Rövid egybe ruha, hosszabb, nagyobb, kisebb,megint hosszabb, nagyobb, kisebb, szűkebb stb. Lehet velem most vitatkozni, de sokkal szívesebben hordanék olyan ruhákat, amiket az Ókortól kezdtek viselni a nők. Akik azokat a divatokat kitalálták valahogy úgy érzem sokkal jobban összetudtak hozni egy kész kompozíciót, mint ami manapság a legdivatosabb boltokban megtalálhatóak. Mivel nagyon régóta rajongók a korhű dolgokért, ezért most teszek be néhány képcsokrot, hogy milyen ruhákat hordanék szívesen, ha tehetném.





Szívesebben járnék ilyen ruhákban nap mint nap, mint amilyeneket ma elvárnának tőlünk. Szerintem ezekben a divat korszakokban több elegancia volt, mint a mostaniakban van. Keveset mutattak és még is többet. A kiegészítőkről nem is beszélve. A kalapok, a fejdíszek, a fejpántok, csatok, kendők és a gyöngyök annyira csodálatos harmóniában voltak a ruhákkal.
Ami akkor divat volt, most már többé nem divatos. Nem rég pont felvetettem anyukámnak egy olyan teóriát, hogy lehet pár év múlva már a mi korszakunk is "kosztümösnek" fog számítani. 
Valahogy a gótikus beállítottságú embereknél valamilyen szinten megszokható, hogy az tetszik nekik, amik már réges-régen nem a megszokott normák szerint elfogadott öltözködési stílust követi. Persze nem bántom azokat, akiknek a mai divatos ruhák tetszenek, nem vagyunk egyformák. 

Amit sajnálok az az, hogy ha manapság valaki így megy ki az utcára az emberek röhögnek rajtuk és lenézik őket, vagy is én így tapasztaltam.
Ami egyszer divat volt, az más időkben már nem lesz divatos többé.

6 megjegyzés:

  1. Nekem is ez a nagy gondom. Ha elmegyek vásárolni... bocsánat, így helyesebb: vásárlási szándékkal indzlok el otthonról, bejárom a város összes boltját és nem találok semmi normálisat. Ha pedig akad valami, ami amúgy jó lenne, akkor a színével van a baj pl: neon sárga csipke felső
    És ilyenkor megkérdezem magamtól, hogy ki az, aki ilyesmiért pénzt ad, és még hordja is?

    VálaszTörlés
  2. Hehe,nálam ugyanez :D Sokkal jobban tetszenek ezek a fajta ruhák,mint amik manapság divatosak. Tudod,szoktam havonta kapni a Joy magazint,és néha jár hozzá divatmagazin. Belenézek és szó szerint hányni tudnék (: ráadásul semmi újat nem mutatnak -bár tudom hogy nem is nagyon lehet.

    VálaszTörlés
  3. Ezért szeretek turikba járni, mert ott még lehet találni néhány "divatja múlt" darab ruhát, amit esetleg az ügyes kezű kreatív emberkék áttudnak alakítani "korhű" stílusban. Érv a turkálók mellet. :D

    VálaszTörlés
  4. Ez így igaz :D Amikor elmegyek turizni,tuti találok valamit ami tetszik :D De mondjuk csak a vállfás turikban jártam sikerrel; a rendes boxos turkálókban nem sűrűn- ott egy menő szoknyát találtam és ennyi. De abszolút inkább innen mint máshonnan :D

    VálaszTörlés
  5. Én is inkább a válfás turikat preferálom jobban, viszont némelyik helyen a túrás közepette is ki lehet fogni egy-két jót. Talán ég a háda sem egy rossz turi, csak azért az nem a olcsóbb ár kategória.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze ki lehet ott is fogni- mondom az egyik legcsodásabb szoknyámat ott találtam. Csak azzal a hellyel az a baj hogy koszos,nem adnak rá,és olyan igénytelen. A vállfás ezzel szemben kicsit kulturáltabb,de az áraik meg ugyanolyanok mint egy márkaüzleté. Ugyanúgy 3-4 ezerért veszek egy pulcsit,mint mondjuk egy New Yorkerben =/

      Törlés