2015. január 22., csütörtök

A férfi és a nő kapcsolata

A férfi és a nő kapcsolata már évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget. Müller Péter ezt a fontos kérdést jelentős műveiben is feldolgozta, mint pl: Szeretetkönyv, vagy a  Férfi élet Női sors című könyveiben. Vajon mitől nő a nő ? És mitől férfi a férfi? Ősidőktől kezdve különböző szerepeket osztottak fel egymás között az emberek. A férfi feladata volt a vadászás, a nőké pedig a gyűjtögetés és a gyermeknevelés. Ahogy változott az idő a férfi szerepe a munkába járás a nő szerepe a házimunka lett.
Manapság a két nem között egyenlőség van, de nem volt ez mindig így. A férfiak a történelem során mindig elnyomták a nőket, nem kaptak tiszteletet, sem pedig beleszólást a saját életükben. Rengeteg érdekházasság is született a pénz, a vagyon és a nemesi címek megszerzése miatt is. William Shakespeare szavaival élve: "Színház az egész világ és színész benne minden férfi és nő." A 16. században született Shakespeare egyik világhírű drámája, amit bizonyára sokan ismernek a Rómeó és Júlia, ami két ifjú be nem teljesedett szerelméről szól. A 14 éves Júliát egy nemesebb származású férfihoz akarják hozzá adni, ebben az időszakban az volt a hagyomány, hogy fiatalon férjhez adták a lányokat és az apák döntöttek a lányuk sorsa felett. De érdekházasság is ritkán fordul jóra, így még a menyegző előtt tragédia történik. Mikor ezt a jellegzetes műt színpadra tűzték a nők nem szerepelhettek színházakban, így a  női szerepeket is a férfiak játszották. Mai szemmel ez picit megalázó lehetett egy férfi számára, nem?  Napjainkban már ez szerencsére megváltozott, férfiak és nők is egyaránt szerepelhetnek darabokban. Talán azért lehetett ez így régen, mert a nőket gyenge jellemnek gondolták, ezért is leginkább a háziasszony szerepét osztották rájuk. A 20. században, a mi már nincs is annyira messze, mint Shakespeare korszaka, ott már annyira nem volt elnyomás, mint régebben, néhány évszázaddal korábban. Azért még a huszadik században is érződött a társadalmi rétegek közötti különbség. A tanácsköztársaság bukása napján kezdődik az a híres regény, amivel jelentős sikereket ért el Kosztolányi Dezső, így az 1926-ban keletkezett Édes Anna című regény is ezt taglalja. A főszereplő egy nagyon visszafogott, félénk lány Édes Anna sorsán mutatja be az író az úgy nevezett úr-cseléd viszonyt. Minél tökéletesebb a cseléd, annál kegyetlenebb a gazda. Szegény lány csak szeretetre vágyott és még is nagyon csúnyán bántak vele, többször megalázták. Szeretem a 20-as évek stílusát a háborúk nélküli időszakban, viszont nem lettem volna Anna helyében. Ha bántották is sokáig tűrte a megaláztatásokat. Ha úgy vesszük erős jellem, mert sokáig tűrte a kegyetlenkedéseket, de még is gyenge volt, mert már amikor a tudatalattijában felgyűlt a sok sérelem meggyilkolta munkáltatóit. Bár ebben a tragédiában Patikárius Jancsinak is nagy szerepe volt, hiszen ő csak játszott a fiatal lány érzéseivel. Egy férfinek nehéz megértenie egy női lelket és egy nőnek is nehéz megértenie egy férfit.
Nő létemre sokszor én sem tudom eldönteni mi járhat egy férfi fejében?!
A harmóniát, az egyensúlyt nagyon nehéz kialakítani  egy férfi-nő kapcsolatban, még is szükségük van egymásra, mert az egyik nem sem létezhet a másik nélkül. Mert egy új élet is csak két ellentétes nemű szerelmének a gyümölcséből jöhet létre.(Persze ettől függetlenül hiszem és vallom, hogy a lélek számít igazán és minden ki legyen azzal, akivel jól érzi magát, akitől megkapja azt a pluszt, ami eddig hiányzott az életéből. A szerelemben nem a nem, és a bőrszín a meghatározó, hanem a lelkek megérintése.)
Egy férfinek tisztelnie, ragyogtatnia kell a nőt és a nőnek odaadásával és szeretetével védelmeznie kell a férfit.
Ahogy sok spirituális tanító is azt tanítja, hogy alárendelő kapcsolatban kell élni, csak így alakítható ki egység, az egészben.
Meg kell próbálni a szerepeket egyenlő arányban feloszlatni egymás között, a harmónia miatt. Mára a nők dolga nem csak a házimunka és a gyereknevelés lett, ők is dolgozónők lettek és a férfiaknak a munka után a házimunka is feladatuk lett. Egyensúlyban kell teremteni egy kapcsolatot, ahhoz hogy jól működjön. Ahogy nincs fény sötétség nélkül, nemlétezhet menny a pokol nélkül, nincsen igazán jó sem a rossz nélkül: úgy egy férfi is attól férfi, hogy van mellette egy nő is. Manapság egyre több olyan férfi-női párkapcsolat létezik, ahol teljes az összhang. Bár nem az én családomban, de van előttem egy ilyen példa.
Hogy mi lehet a jó párkapcsolat titka? Talán az elfogadás, a megértés és a két nem közötti kölcsönös tisztelet. Ahogy változtak az eszményi rendszerek, úgy változik évről-évre a férfi és a nő kapcsolata is. Szerencsére napjainkban egyre több joguk van a nőknek is (de mivel nem szabad általánosítani, itt értem az Iszlám országokat, ahol a nőknek sajna még mindig nincsenek jogaik....), de azért jelentős különbségek a parlamentben is észrevehetőek. A férfiak száma jóval több, mint a nők aránya. Talán a közel jövőben ez is változni fog, és végképp új eszme rendszerek alakulnak ki, ahol a nőket már nem gyenge jellemként, hanem erős nőként fogják ábrázolni.
A sztereotip megítélésekhez csak annyit fűznék hozzá, hogy egy nő is lehet elég erős, ha a gyermekéért kell   harcolnia.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése