2015. augusztus 23., vasárnap

Mindszentkállai temető

A hosszú hètvègère le mentünk a Balatonra apuékkal. A szállásunk apukám barátnője nagyszülei nyaralója volt Mindszentkállán, a part meg Zánka-Köveskálon volt. A szállással szembe meg volt egy temető. 20.-an is esett az eső, így otthoni program volt. Csináltak babgulyást meg szalonnát sütöttek én meg elmentem a szomszédba, felfedezni a temetőt.

A kapu nyitva volt, sehol nem láttam egy olyan zár fèlesèget, ami tiltaná az éjszakai bejárást, bár èn nem este mentem, mert akkor nem tudtam volna fotókat csinálni. Egy gondnokot, sírásót sem láttam. Gyakorlatilag egyedül voltam. Nem volt túl nagy, sőt elèggè kicsi temető volt, réginek is mondanám. Viszont, még néhány síron nagyon látszott, hogy van aki gondozza őket. A legtöbb síremlék vagy szobor az 1800-as évektől a 1940-es évekig volt címkézve, de felfedeztem újabbakat is ès még volt olyan is, amit még előre megvettek. Próbáltam valami információt felkutatni az internetről a temetőről, de nem találtam sok mindent róla.Ami èrdekesèg volt az az, hogy sok sìr fordìtva volt, mint nálunk. A hátuljára volt ìrva a nèv, a dátum ès sìrfelirat.
Valószínűleg valamelyik egyházhoz tartozik a temető, mert a legtöbb síron ugyan olyan Krisztus szobor volt.
Volt olyan is, ami Borostyánnal volt beborítva.Ez az utolsó kép a szállásunkon volt. Nagyon szép ès hangulatos volt ez a borostyánnal végigfuttatott sziklakert.

3 megjegyzés:

 1. Csodaszép temető! Én is szeretek régi temetőkben barangolni és fotózni, lehet az egyik ilyen sétámat én is megosztom a blogomon.
  Az pedig számomra is nagyon érdekes volt, hogy a vésetek a sírkövek hátuljába lettek bele vésve, nem pedig előre!

  VálaszTörlés
 2. Csodaszép temető! Én is szeretek régi temetőkben barangolni és fotózni, lehet az egyik ilyen sétámat én is megosztom a blogomon.
  Az pedig számomra is nagyon érdekes volt, hogy a vésetek a sírkövek hátuljába lettek bele vésve, nem pedig előre!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lehet valami ilyesmi szokás volt náluk, falun.. :) Oszd meg te is és kiváncsian várom majd a bejegyzést! =)

   Törlés