2015. június 16., kedd

Az vagy, amit megeszel.

Az vagy, amit megeszel. Írtam már valójában az egészséges táplálkozásról,arról, hogy  minden növénynek, zöldségnek és gyümölcsnek van jótékony hatása a szervezetre nézve, most még is arról akarok írni, hogy mit is jelent igazán az egészséges táplálkozás.

Mondhatnánk azt, hogy minden relatív, így az egészséges életmód is annak számít, lehet valakinek teljesen másban nyilvánul meg ez a fajta élet vitel, mint másnak.

Azért belegondolva  hogy a húsevés egy  "természetes" folyamat, még is az orvosok is egyetértenek abban, hogy a túl sok hús és zsír fogyasztása egészségtelen. És még is, az átlag ember ezt eszi nap, mint nap. Nagyon kevés mennyiségben fogyasztanak csak zöldséget, gyümölcsöt, magvakat. Bár ezek létfontosságú dolgok az egészséges táplálkozáshoz még is, engem az bosszant a legjobban, hogy ha egy ember elhatározza, hogy egészségesen akar táplálkozni, nem tud. Nem tud, mert az élelmiszer cégeknél, a nagy üzletekben is már csak alig-alig tud vásárolni olyan terméket, amibe ne lenne sok felesleges adalékanyag, tartósítószer, E számjeggyel ellátott valami.... Egyáltalán létezik olyan delikát vagy vegeta, ami nem tartalmaz nátrium glutamátot??? Ha fel is lelhető valahol mindenféle mentes és természetes összetevőkből ellátott termék, még akkor is meg kell fizetni az egészségünknek az árát...Szó szerint. A kókuszzsír, vagy kókusz olaj elvileg sokkal egészségesebbek, sokan használják sütéshez, főzéshez is egyaránt és sütés után sem termelődik egészségtelen tranzzzsírsav. Lehet, hogy a napraforgóolaj sem egészen egészséges, de ha finomítatlan és hidegen sajtolt azzal nincs probléma. Bár az olivaolajat egyenesen istenítik. Az egyetlen baj az, hogy ami egészséges az DRÁGA. Nézzük a pékárukat, itt most nem az a kérdés, hogy tojással vagy nem tojással, illetve tejjel vagy tej nélkül készülnek e. Hanem az, hogy a búza,rozs,árpa-glutén. Magyarországon is sajnos nagyon sok embert fenyeget a glutén  érzékenység. Úgy szerettem volna lemondani a gluténről, az egészségem érdekében, de hát gluténmentes kenyér nagyon kis kiszerelésben is 600 HUF. Miért? Meg ugye ott vannak a laktóz érzékenyeknek vagy a cukor betegeknek készített diabetikus élelmiszerek. A növényi tejek sokkal drágábbak, mint  a tehén tej. Talán olcsóbban ki lehet jönni, ha házilag csinálunk növényi tejeket, de még így is érezhető, hogy a tehéntej olcsóbb. De hát miért?? Sajnos ezek a dolgok nem mindenkinek megfizethetőek, de ha tudják a szakemberek , hogy valami egészségtelen a szervezet számára, akkor miért árusítják őket? Te elszoktad olvasni az összetevők listáját vásárláskor? Szerintem a legtöbb ember nem szán rá elég időt, hogy körültekintőbbek legyenek. Miért kell drágán árulni azt miért ami egészséges és ami meg a legegészségtelenebb meg olcsónak? Miért miért miért??

Ez csak egy kis kitérő volt a felháborodásom miatt, de még is.... Biztosan van valamilyen pénztárca  kímélőbb módszer és minden egészségesnek titulált dologból is van olcsóbb fajta, de kérlek... Ha fontos az egészséged ne vásárolj olyat, ami tele van szeméttel... Ha ilyeneket teszel a gyomrodba a tested biztosan nem fogja jól érezni magát és majd jelzéseket küld. Én is törekszem arra, hogy minél egészségesebben éljek, még is van, amit jelenleg még nem tudok megtenni a teljes egészségem érdekében. Talán már az azzal is sokat teszek, hogy vegánná váltam sok évnyi vegetáriánuságból. Sok dologról kellet lemondanom, de egy idő után már nem lesz vészes a lemondás és nem is fogod kívánni azokat.Ugye ott vannak a nasik, finomak, szeretjük őket közben meg nem vesszük észre, hogy milyen sok káros anyagot tartalmaznak, azért szerencsére manapság már jelennek meg ezeknek is egészséges alternatívái.

Elméletileg naponta fél kiló zöldséget és gyümölcsöt kéne elfogyasztanunk. Vannak, akik a cukorról is lemondtak és maximum csak természetes formában viszik be a szervezetükbe, ami a különböző gyümikben is található. Mindenféle piros-kék-zöld-fehér-lila színű zöldségből és gyümölcsből naponta minimum két fajtát illene elfogyasztanunk, mert különböző jótékony hatásukról tettek tanúbizonyság. Egy kisgyermek fejlődéséhez amúgy is létszükséglet, hogy kevesebb húst és több zöldséget egyen. Az olajos magvak és fajtáiról nem s beszélve.

Légy tudatos táplálkozó,vagy is legalább próbád meg kihozni a legjobbat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése