2015. április 15., szerda

Ép lélek, ép testben vagy fordítva? :D

Gondolom sok mindenkinek ismerősen csenghet az az állítás, hogy: "Ép testben ép lélek". Na de vajon mennyire is igaz ez?

Ha ép a test, akkor a lélek is ép, vagy éppen fordítva: ha a lélek ép a test is ép?.


Ebben a rohanó világban, ahol sajnos nagyon kevesen állnak meg, hogy egy picit megfigyeljék a körülöttünk élő világot, nagyon sok stressz éri az embereket, szinte minden naposan. Mint tudjuk a stressz helyzetek olykor elkerülhetetlenek és ez megnehezíti az èletünket. Ez alól sajna én sem vagyok kivétel. Még is, valahogy meg kell találni a módját, hogy ez változzon. Tapasztalatból tudom, hogy nem könnyű. Főleg, hogy ha a stressz tudat alatti stressz. Az állandó idegeskedés nagyon nem tesz jót a lelkünknek, de még a testünknek sem. A lelki fájdalmaink gyakran kivetülnek a testünkre.

Ha kiegyensúlyozott és boldog életre vágyunk, a lelkünkben kell rendet tenni először, ha ez sikerült, akkor a testi tüneteink eltűnnek. Persze, nehéz rájönni, hogy mi is konkrétan az, amin akár tudat alatt, akár tudatosan de sokat rágódunk. Ezzel az állítással tudom sokan nem értenek egyet. De fontosabb a lélek állapota ahhoz, hogy a test is teljesen egészséges legyen.

Ép testben, ép lélek


Fontos a lelki egyensúly. Ugyanakkor az is fontos, hogy mit rakunk a testünkbe, hogy a lelkünk egészséges legyen. A valódi állítás megcáfolandó, mivel egyik sincs a másik nélkül. Ez egy oda-vissza tartó folyamat.
Ha nagyon sok szemetet eszünk, akkor megbetegszik a test, ami által a lélek sem lesz jobb állapotban.
Vigyázzunk az egészségünkre.

De mit is jelent ez pontosan? A szó is érdekes, hogy Egészség. Ezen akkor gondolkodtam el először, mikor Lukács László (Tankcsapda énekese) egyik riportját olvastam, aki több éve vegetáriánus. Pont az egészség volt a témája és ha nincs egészség, akkor az ember nem lehet teljes, mert valami hiányzik belőle. Egészség nélkül, felek vagyunk,benne van a szóban is, hogy EGÉSZ-ség. A teljes lelki és testi harmóniának szüksége van ahhoz, hogy ne felek, hanem EGÉSZek legyünk!

Egész-ség. Őrizzük meg, és vigyázzunk rá.


Múlthéten elindult Debrecenben egy 8 alkalmas ingyenes meditációs tanfolyam, minden héten csütörtökön van úgy emlékszem. Egészségem érdekében szeretnék megtanulni meditálni, mert én sem vagyok teljes. És Egész akarok lenni. :)

A testi és a lelki harmónia eléréséhez hozzá tartozik a test mozgás is. Azzal a lelkünk is feltöltődik, energiát nyer és még a testünkre is nagyon jótékonyan fog hatni! Régebben olvastam valahol, hogy ha mindennap minimum 30 percet sétálunk meghosszabbodik az életünk is. :)

Szóval gyaloglásra fel! ^^ Itt, ahol én lakom egy kis község, falu, vagy nem is tudom, mert Debrecenhez tartozik, holnaptól kezdve körbefogom sétálni és ezt próbálom majd mindennapossá tenni. Persze nem csak a gyaloglás van ilyen jó hatással a szervezetre, hanem bármilyen sportos tevékenység, legyen az hobbi táncolás, biciklizés, görkorizás, röplapba.Arról nem is beszélve, hogy az éneklés is teljesen jó, hiszen oldja a stresszt és még tisztítja a torokcsatrák is és a légutakat, a tüdőt :)

Tehát ép lélekben és ép testben, ép a test és ép a lélek is! =)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése