2016. február 29., hétfő

Stigmatizáltak, Isten kiválasztottjai?

Túlságosan sok a megmagyarázhatatlan jelenség a világon. A legtöbb ilyen esetnek vallási vagy tudományos magyarázatot próbálnak adni, de minden csak hipotézis. Van, amire tényleg nincsen logikus magyarázat. A vallást és a tudományt néha össze kapcsolják, pedig szerintem annyira különbözik a kettő, hogy nem látom értelmét ennek a párhuzamnak. El kell fogadnunk, hogy van amire nincsen magyarázat, vagy talán a Stigma lenne a bizonyíték Isten valódi létezésére?

Forrás
Kiskoromban a Stigmata című filmben hallottam először a Stigma szóról. Anyukám persze nem engedte, hogy megnézzem, de titokban leselkedtem. A stigmatizáltak tulajdonképpen olyan sebeket hordoznak a testükön, vagy fizikai fájdalmakat éreznek, sebek  nélkül, amit Jézusnak kellet elszenvednie a keresztre-feszítése során.A stigmák elvileg olyan sebek, amik véreznek és talán sosem múlnak el mégsem fertőzőnek el. Érdekes, nemde? Általában akkor a legerősebbek, amikor Jézus szenvedéseinek a napja van. A legelső stigma Assisi Szent Ferenc testén jelent meg, - illetve ezt ismeri el és tartja számon a római katolikus egyház - de a stigmatizált nők aránya jóval több, mint a férfiaké. Persze, nincs kizárva az sem, hogy férfi testén mutatkoznak a jelek.
A feljegyzések szerint az első stigmatizált egy nő volt, 1242-ben született bizonyos Christina Von Stommeln, aki már gyerek korábban sem számított egy hétköznapi lánynak.
Ötéves korában látomások gyötörték, beállt egy begina közösségbe, 15 éves korában vált stigmatizálttá a fején, a lábán és a kezén jelentek meg a jelek, a közösség őrültnek titulálta és vissza kellet térnie szülőfalujába. Megismerkedett Peter Daciaval, aki egy domonkos szerzetes volt, ő volt a legjobb barátja, 1288-ban bekövetkezett halála után Christina látomásai megszűntek. Christina kolostorban élve egyedül halt meg 70 évesen 1312-ben. Később emlékművet állítottak neki és 1908 november 8.-án Boldoggá avatták. Még számos hasonló esetről vannak feljegyzések. Hogy kicsit ugorjunk is pár évszázadot a huszadik században egy magyar nő testén szintén megjelentek a stigmák. Galgóczy Erzsébet 1905-ben született Szolnokon. Nagyon beteges gyermek volt, a szülei mélyen vallásos egyszerű emberek voltak. Mivel sokat betegeskedett később is lett első áldozó, akkor szerette meg nagyon Jézust és a Szűzanyát. 1920-ban döntötték le a betegségek a lábáról igazán és 1929-ben jelentek meg rajta az első stigmák  a kezén és a lábán, meg az oldalában viszont  töviskoszorú-t később "kapta" meg. Elméletileg a Szűzanya, Mária gyakran megjelent nála és ápolta őt. Amúgy több olyan megmagyarázhatatlan esetről hallottam már, ahol elvileg tényleg megjelent és látták Máriát, a Szent szüzet. Az sincs kizárva, hogy a nagy vallási fanatikusok csak beképzelik ezeket a dolgokat, de mi van akkor, ha mi tévedünk és nekik van igazuk?
A stigmák erősen kötődnek tehát a katolikus valláshoz és általában olyan személyeken szoktak megjelenni, akik mélyen vallásosak, de előfordult olyan eset is, amikor vallástalan emberek testén jelentek meg. Még a Vatikán is eléggé szkeptikus a stigmákat illetően. Főleg azért, mert bennük van a félsz, hogy esetleg csak szélhámossal van dolguk.
Ezeket  a különleges jelenségeket évek óta vizsgálják és különböző feltételezéssel próbálták megmagyarázni.

Vajon véletlen lenne, hogy legfőképpen a hívők köreiben történik ez a fajta "Isteni beavatkozás." Vajon a stigmatizáltak tényleg kiválasztottak valami küldetésre, amit egy felsőbb hatalom szánt nekik?
Van erre ténylegesen logikus magyarázat? Vagy csak az elme játéka lenne, amolyan pszichoszomatikus állapotban? Kérdések...kérdések... De választ is kapuk rájuk valaha? Az egyház általában az ilyen embereket elkezdik szentként tisztelni. Többségében csodákra hivatkoznak, ám 1935-ben Dr. Eward Hartung szerint Szent Ferenc stigmái a kötőhártya gyulladás egyik fajtája, amit a malária okozhatott. A 60-as években egy hematológus Dr. Oscar Radnoff is nyomozgatni kezdett ez ügyben és arra a következtetésre jutott, hogy ha valakit erős érzelmi hatás éri, akkor vérezni kezdhet ezt Gardner-Diamond szindrómának nevezik. A stigmákat a böjtöléssel is kapcsolatba hozták.Viszont nem csak a kimondott Jézus jegyek lehetnek érdekesek, hanem mondjuk más testtájékon megjelent szimbólumok is. Vagy éppen anyajegyek. Anyukám kórházi szobatársának az egyik tenyerén egy látható háromszög állt össze az életvonalakból. Az egyik barátnőmnek az anyukájának ott vannak anyajegyei, ahol Jézust keresztre feszítették. Ezeket mivel lehetne magyarázni? "Véletlen egybeesés?"

Lehet vannak az életben olyan dolgok, amiket nem is kéne igazán boncolgatni, nem lehet mindenre tudományos magyarázatot adni. El kell fogadnunk, hogy mindig is lesznek olyan jelenségek a világban, ami rejtélyesek (mint pl az én problémám is az orvostudomány számára), misztikusak. Ne keressünk mindenben logikát, mert lehet nincs is benne logika.
Hogy ki hogyan vélekedik a stigmákról ezek után, döntse el maga az olvasó.

Források: metropolita.huwww.heiligenlexikon.dewikipedia.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése